Catania en de Etna

Catania, de tweede stad van Sicilië, is een rommelige, maar bruisende stad: up-and-coming en tegelijk nog zeer traditioneel. Catania wordt ook wel eens ‘ Black city ‘ genoemd omdat het gebouwd is met lavasteen in tegenstelling tot Syracuse, dat opgetrokken is met witte steen. Door de grote uitbarsting van de Etna in 1692, die bijna de gehele oostkust vernietigde, zijn de meeste steden hier in Barokstijl opgericht. Simpelweg omdat in die periode deze stijl in de mode was. Alleen Taormina bleef blijkbaar gespaard en heeft een meer middeleeuws karakter met zijn smalle straatjes. Het verkeer in Catania is erg chaotisch en voor de fietser is het net geen poging tot zelfmoord. Het doet me denken aan de straat oversteken in Vietnam. Gewoon oogcontact houden en  rustig in een gelijkmatig tempo oversteken. Dit werkt uiteindelijk nog vrij goed maar bij de minste aarzeling onderweg is het volgens mij boem-patat. Vergeleken met fietsen in Frankrijk en Spanje is het hier nog de prehistorie wat fietspaden betreft en zwaaien koning auto plus de vele scooters de scepter. Niet teveel nadenken dus, maar we zijn altijd wel blij wanneer we de camping heelhuids bereiken. 

Nog een anekdote over de Vlaamse ( of Italiaanse kermis ) van gisteren. Je moet je niet schamen voor overdaad want in het midden van deze ‘ circus ‘ staat een priester de zondagse mis te verkondigen met een groot gouden kruis die je direct van je zonden kan afhelpen. Toch wel gemakkelijk……
Met  zijn hoogte van ruim 3300 meter is de Etna de enige actieve vulkaan van betekenis in Europa. Regelmatig zijn er nog uitbarstingen. Bijna ieder jaar is er wel een eruptie van lava, die vaak vooraf wordt gegaan door een periode van kleine aardbevingen. Niets zorgelijks, het grootste ongemak naast het uitvallen van het licht is voor de Sicilianen het feit dat je een paar minuten niet mobiel kunt bellen. Wanneer de vulkaan as spuwt, ligt de omgeving onder het stof en is het elke dag opnieuw kuisen. Dit kan maanden duren en is niet voorspelbaar.
We bezoeken de Etna met een minibusje. Onze chauffeur heet Seppe en onze aantrekkelijke gids noemt Paola. We beginnen met een bezoekje aan 2 niet-actieve kraters. Er staat een flinke wind en het is er bitterkoud. Je kan ook nog heel mooi de lavastroom zien van de uitbarsting in 2002 toen deze verschillende gebouwen met zich meesleurde. Wanneer we vragen of de bevolking geen bang heeft van mogelijke uitbarstingen vertelt onze gids dat de Etna geeft en neemt. Bij een uitbarsting wordt er veel vernietigd maar de lava bestaat uit zovele mineralen dat er later een zeer vruchtbaar gebied ontstaat. Het doet me denken aan Shiva van de hindoes. Hij is ook eveneens de schepper en de vernietiger, dus de Etna en Shiva hebben volgens mij wel iets gemeen. Onze gids beaamt dit. Onderweg zien we een huis van 2 verdiepingen hoog dat tot de dakgoot onder de lava zit. Bij navraag blijkt dat hier geen rampenfonds bestaat. Dan volgt een interessante maar niet gemakkelijke wandeling door een lava grot met helm  en zaklamp; deze ontstaat wanneer de bovenlaag van de lavastroom stolt en de onderstroom van lava zich nog gloeiend heet een weg baant. 
We bezoeken nog valle del Bove, een 7 km lange en 5 km brede gestolten lavastroom die zich op het einde van de negentiende eeuw heeft gevormd. Toen de dorpsbewoners van Zafferana dit zagen aankomen, begonnen ze massaal te bidden met als gevolg dat de lavastroom stopte op 200 meter van hun dorp. Een Madonna wordt hiervoor neergezet als dank.
Als afsluiter brengen we nog een bezoek aan een biologische boerderij, waar plaatselijke  producten zoals honing, olijfolie, pesto’s, wijnen, kruiden etc. kunnen worden geproefd en aangekocht. Tactisch gezien een slimme zet om dit op het laatste van de tour te doen wanneer iedereen scheel ziet van de honger, maar alles was zeker topkwaliteit. 
We gaan deze avond de aangekochte specialiteiten vermengen met onze maagsappen en morgen volgt er een vlak ritje naar Taormina. 

                 

Advertenties

Een gedachte over “Catania en de Etna

  1. Amaai het was daarboven precies wel frisjes! Hier trouwens ook en dan nog nat ook. Ik denk dat jullie daar beter zitten.Nog veel fietsplezier en doe dat goed ,hé mannen!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s